*
WELKOM BIJ EUROCALLIS
Zoals altijd bieden wij U een doordachte mengeling aan van geheide klassiekers en grensverleggende nieuwkomers. In deze herfsteditie vindt u om en bij de 150 nooit eerder aangeboden soorten en méér dan 200 verse foto's. Over deze laatste gesproken: ca. 2/3 van alle foto's op de website zijn van mijn hand.
Misschien wist U het al, maar de jongste tijd zijn er verschillende stammen van Xylella fastidiosa in de EU opgedoken. De Xylellabacterie veroorzaakt een aantal plantenziektes en is nu al een reusachtige bedreiging voor de landbouw en voor ons leefmilieu in het algemeen. Dat is de reden waarom EFSA (De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) in juni 2015 een reeks noodmaatregelen heeft uitgevaardigd in een poging om Xylella fastidiosa zoveel mogelijk buiten de EU te houden. Daglelies waren en zijn nog altijd getroffen door een bijna-importverbod omdat zij waardplanten kunnen zijn voor Xylella fastidiosa.
In weerwil van het voorgaande blijf ik elk jaar naar Florida gaan maar dan uitsluitend met de bedoeling om op de hoogte te blijven van wat er in daglelieland gebeurt, oude bekenden & vrienden te ontmoeten en topkwekerijen van daglelies te bezoeken. Daar moet het vooralsnog bij blijven want omwille van het bijna-importverbod is het onmogelijk om nu nog interessante naam- en zaaisoorten in de EU in te voeren. Hoe dan ook blijft een bezoek aan Florida de moeite waard.
Alhoewel de import van daglelies dus zo goed als stil ligt heb ik in de jaren voordat de noodmaatregelen afgekondigd werden nog een aantal veelbelovende zaailingen kunnen kopen. Een handjevol daarvan werden in 2016/2017 geïntroduceerd. Ook zijn er nog altijd een paar kwekerijen die anno 2017 legaal naar de EU mogen uitvoeren. E.e.a. verklaart waarom ik nu nog wat nieuwe soorten kan aanbieden.
Wij hebben onze planten altijd hoofdzakelijk ter plaatse geselecteerd en niet louter op basis van mooie plaatjes. Bovendien vindt U al de planten uit onze catalogus ook daadwerkelijk in onze tuin en niet alleen op onze website.
Wij doen er ook alles aan om U alleen maar vegetatief vermeerderde planten te leveren. U zult begrijpen dat deze planten méér kosten dan de gelijknamige, geweefselkweekte tegenhangers die U her en der kunt kopen.
MAAR ... daarvoor krijgt U ook een scheut van de originele planten !!! Weest U echter niet ontgoocheld als uw plant niet van meet af aan helemaal op onze foto's lijkt : een hemerocallis heeft soms 1 à 2 seizoenen nodig om zich na het verplanten opnieuw te settelen.
Wanneer U door onze online cataloog bladert dan zult U zien dat wij de prijzen voor deze originele planten dit jaar uitzonderlijk laag hebben gehouden. En toch : mocht U voor vegetatief vermeerderde planten ergens bij Europese leveranciers noemenswaardige prijsverschillen vaststellen; meld ons dit dan en wij zullen proberen onze prijzen aan te passen.Alle prijzen zijn per stuk en in EURO
Wij versturen planten over heel Europa en rekenen U de portkosten aan tegen kostprijs.
Vanaf het moment dat wij uw bestelling bevestigen is deze voor ons definitief en houden wij U aan uw woord. Wij houden ons ook streng aan de regel dat alle bestellingen vooraf dienen betaald.
Doorgaans krijgt U van ons voor de nieuwere soorten 1 plant en voor de oudere soorten 2 planten of meer.
Ons postadres is : François Verhaert, (Eurocallis), Fatimalaan 14, B-2243 PULLE (België).
Voor hun onschatbare hulp bij de vertalingen danken wij :
- Horst Weihrauch & Christel Woelker (Duits)
- Mary & Ted Czaicki (Engels)
- Nicole Castaing & Jean-Paul Chanel (Frans)
- Anna Rubinina (Russisch)
Veel plezier !!!